Historie Immanuelkerk

Op 18 maart 2018 officiële ingebruikname.

Het interieur van de voormalig gereformeerde, nu protestantse, Immanuelkerk aan de Heerestraat in het Groningse Baflo, is stevig vernieuwd.

De voormalig gereformeerde, nu protestantse Immanuelkerk te Baflo (foto: Reliwiki).

Stond de kerk tot voor kort nog vol kerkbanken, sinds enige tijd zijn deze vervangen door stoelen. Belangstellenden konden ‘een uniek exemplaar’ van deze kerkbanken kopen: de korte voor € 20 en de lange voor € 30. Weliswaar ging het daarbij niet – zoals in de pers werd meegedeeld – om ‘17de eeuwse’ banken, maar ze gingen desondanks allemaal van de hand. De kleur van de stoelen werd gekozen in zachte pasteltinten, die overeenkomen met de kleuren van de nog steeds aanwezige, oorspronkelijke glas-in-loodramen van de kerk.

Verder werd in de kerkzaal vloerverwarming aangebracht en werd een nieuwe vloer gelegd. Last but not least werd ook de toegankelijkheid voor invaliden verbeterd en werd een invalidentoilet aangebracht. Veel vrijwilligers hebben aan de verbouwing meegewerkt.

Met de verbouwing van de kerk werd in juni 2017 begonnen. De kosten konden voor een groot deel worden betaald uit de verkoop van de naast de kerk gelegen pastorie. De kerkenraad hoopt dat door de modernisering van de kerkzaal de kerk ook meer als ontmoetingscentrum voor het dorp kan gaan fungeren. Overigens hoort ook het naast de kerk staande zalencentrum ‘Concordia’ aan De Wier tot de Immanuelkerk.

Het vernieuwde interieur van de Immanuelkerk te Baflo.

Hoewel de kerk vanaf november 2017 al ‘voorzichtig’ weer in gebruik genomen werd, zal op 17 maart 2018 ‘Open Huis’ gehouden worden met allerlei activiteiten. Op zondag 18 maart 2018 wordt om half tien de officiële ingebruikname van de vernieuwde kerkzaal gevierd. Voorganger in die dienst is ds. Jansen. ‘Daarmee wordt als gefuseerde Protestante Gemeente Baflo c.a. aan een nieuwe fase begonnen. een bijzonder en emotioneel moment voor veel gemeenteleden, want hiermee nemen we afscheid van de oude situatie die voor veel leden verbonden is aan herinneringen’, aldus de kerkenraad.

Protestantse Gemeente.

De Gereformeerde Kerk te Baflo en de Hervormde Gemeente Baflo-Rasquert-Tinallinge besloten per 13 september 2003 te federeren met elk een eigen kerkenraad. Momenteel is de samengevoegde Protestantse Gemeente te Baflo c.a. een feit.

Aankomende activiteiten

sep
26
zo
2021
10:00 Bevrijdingsdienst @ Immanuelkerk
Bevrijdingsdienst @ Immanuelkerk
sep 26 @ 10:00 – 11:00
Voorganger: ds. P. Gootjes
19:00 Zondagavondzang @ GKV Baflo
Zondagavondzang @ GKV Baflo
sep 26 @ 19:00 – 19:45
Presentatie: Roelf Fokkinga U kunt meeluisteren via: GKV Baflo – Kerkdienstgemist.nl
sep
29
wo
2021
20:00 Vorming en Toerusting @ PKN Sauwerd
Vorming en Toerusting @ PKN Sauwerd
sep 29 @ 20:00 – 22:00
De commissie Vorming & Toerusting van de Protestantse Gemeente Adorp-Wetsinge-Sauwerd en de Protestantse Gemeente Baflo c.a. zal haar eerste lezing weer gaan houden. De commissie is heel blij dat het[...]
okt
10
zo
2021
20:00 Brainstorm avond Jongvolwassenen
Brainstorm avond Jongvolwassenen
okt 10 @ 20:00 – 22:00
Iedereen tussen de 20 en 50 is van harte welkom om mee te denken over jullie plek binnen de kerkelijke gemeente. Henk Veenstra en Marleen Stokroos willen graag na een[...]

Gedicht:

Draad van hoop
Gedicht over dromen als weg naar een mooiere aarde.

Draad van hoop.
Dromen is niet wegvluchten
in een fantasiewereld
en je terugtrekken uit
het leven van alledag.
Dromen is niet je ogen sluiten
voor de harde werkelijkheid:
voor de problemen op je weg
of de ellende in de wereld.

Dromen is je voorstellen
dat de wereld beter kan:
dat er mogelijkheden zijn
die je normaal niet ziet.
Dromen is voelen
dat geluk toch nog bestaat,
is je koesteren in liefde
die in het echt even kwijt is.

Wie droomt, spint een draad
van houvast en hoop
om zich aan op te trekken
als het leven grauw is.
Wie droomt met open ogen
ontdekt een weg
naar een mooiere aarde
en een beter bestaan.